Henrik Dahl Jahnsen head sommelier i Speilsalen på Britannia
Britannia Hotel har sikret seg Norges beste vinkelner til jobben som hovmester i Speilsalen. Den tredobbelte norgesmesteren, Henrik Dahl Jahnsen, flytter fra Kristiansand til Trondheim, for a? være med pa? å utvikle hotellets fine dining-restaurant, Speilsalen, under ledelse av Bocuse d’Or-sølvvinneren i 2017, Christopher Davidsen.
– Som Head Sommelier i Speilsalen skal Henrik briljere med vin og annen drikke, slik Christopher Davidsen (sølvvinner i Bocuse d’Or) vil briljere pa? kjøkkenet. Henrik vil være en stor ressurs for alle pa? huset, med sin kompetanse og lidenskap rundt vin, og vi skal legge til rette for at han ogsa? fremover na?r sine ma?l, na?r det gjelder konkurranser og videre utvikling, sier restaurantdirektør Ida Dønheim.
Henrik Dahl Jahnsen (27 a?r) er kokkeutdannet fra Tangen viderega?ende skole i Kristiansand, men har, siden han tok eksamen som vinkelner ved Kulinarisk akademi, vært i tetsjiktet blant Norges fremste vinkelnere. Han debuterte i konkurranser ved a? vinne tittelen Young Sommelier i Norge i 2011. A?ret etter ble han nummer tre i norgesmesterskapet for vinkelnere, for deretter a? bli norgesmester i 2014, 2016 og 2018. Ogsa? i 2015 (nr. 3) og i 2017 (nr. 2) var han pa? pallen i NM. I 2016 kom han til semifinalen i VM for vinkelnere (ble nr. 11 totalt), og i oktober 2017 ble han nummer to i nordisk mesterskap for vinkelnere. Han er styremedlem i Norsk Vinkelnerforening.
– Jeg er fortsatt sulten pa? nye konkurranser, og er glad for at Britannia vil gi meg muligheten til a? utvikle meg videre. Jeg vil satse hardt for a? forsøke a? vinne nordisk mesterskap, og sa? har jeg veldig lyst til a? bli topp seks i EM, som arrangeres i 2020. Jeg syns ikke EM i 2017 gikk helt som det skulle, sa? jeg har noe a? revansjere der, forteller han.
Med unntak av syv uker ved en Michelin-restaurant i Frankrike sommeren etter endt skolegang, har han arbeidet ved Bølgen & Moi i Kristiansand i en tolva?rsperiode, fra før han var ferdig med kokke- og vinkelner-utdannelsen. I 2013 ble han soussjef ved Bølgen & Moi Ny-Hellesund, der han fra mars 2014 og frem til nylig ogsa? var daglig leder. Na? kommer han fra jobb ved Bølgen & Moi Kristiansand.
– Det er en kombinasjon av mange ting som gjør at jeg na? velger a? forlate Bølgen & Moi, til fordel for Britannia Hotel. Jeg har fa?tt en del tilbud som jeg har takket nei til opp gjennom a?rene. Men na? passet det bra, og jeg har jo hele tiden vært klar over at det ville være sunt, en eller annen gang, a? gjøre noe annet. Britannia Hotel er et fantastisk prosjekt, som det blir veldig spennende a? fa? være med pa?. Med Christopher Davidsen pa? kjøkkenet, en meget sterk organisasjon i ryggen og klart uttalte ambisjoner, blir det utrolig utfordrende, men gøy a? fa? være med pa? denne reisen, sier Henrik Dahl Jahnsen.
Han har fa?tt med seg at det har skjedd mye pa? mat- og vinsiden i Trondheim de siste a?rene, og fikk et veldig bra inntrykk av byen da han var pa? besøk der nylig.
– Byen føltes bra. Det var mye folk overalt. Og sa? har jeg naturligvis lest reportasjen i DN, der Trondheim ble utnevnt til Norges nye mathovedstad. Jeg gleder meg til a? flytte dit, og være med pa? gjena?pningen av Britannia Hotel. Det vil utvilsomt bli et nytt løft for mat- og vinmiljøet i Trondheim, mener Dahl Jahnsen.
– Na? gleder jeg meg til a? fa? jobbe sammen med Christopher Davidsen og hans team pa? Speilsalen-kjøkkenet, for a? sette vinmenyer til klassisk, god, vinvennlig mat. Jeg tror tiden er mer moden for den type opplevelser igjen. Ma?let ma? være at Britannia og Speilsalen blir en destinasjon for topp kokekunst og flotte viner, sier han.
Foto: Henrik Dahl Jahnsen, head sommelier i Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. Foto fra Britannia Hotel.